Díjmentes PMO érettségi felmérés
Díjmentes PMO érettségi felmérés

A PMO érettségi felmérés módszertanát  azért dolgoztuk ki, hogy tudd, milyen fejlettségi szinten van a projekt kultúra a szervezetben objektív, piaci összehasonlítás alapján és be tudd azonosítani a fejlesztendőket.

 

1.lépés: Díjmentes felmérés: SZERVEZETI PROJEKT KULTÚRA FELMÉRÉS A PMO ÉRETTSÉG MEGÉRTÉSÉN KERESZTÜL

Kinek ajánljuk?

PMO vezető, PMO-ért felelős szervezeti felettes, portfólió menedzser, üzleti és IT vezető, akik több támogatást szeretnének kapni a PMO-tól

Tartalom:

 • A PMO érettség felmérés (benchmark), hogy főleg nagyvállalati szektorban képet kapjunk a projektirodánk érettségi szintjéről, összehasonlíthatóvá téve más PMO-k működésével. Ezáltal képet kapunk a szervezet projekt és portfólió menedzsment igényeiről is.
 • A szervezeti projekt kultúra hőtérkép, hogy látható legyen, milyen fejlettségi szinten van a PMO-t körülvevő szervezetben a projekt kultúra.

Mikor válaszd ezt?

 • Ha összehasonlítást szeretnél nyerni a piacon lévő más PMO-k működésével
 • Ha a PMO elismertségét szeretnéd növelni vagy éppen azt bizonyítani, hogy máshol sokkal komolyabban veszik a PMO szerepét
 • Ha vezető, szervezeti változás közben vagy ill. komolyabb fejlesztés előtt állsz és szeretnél ehhez egy base line-t a jelenlegi helyzetről
 • Ha a szervezeti projekt működés fejlesztendőit szeretnéd beazonosítani és ezzel a projektkultúrát javítani

Módszer:

 • Az inputokat névtelenül dolgozzuk fel. Kérdőívünk releváns és aktuális kérdéseit kell megválaszolni egy interjú keretében. 3 hét feldolgozási idő és az eredmények rövid megvitatása.

Forma:

 • 2×1 órás konzultáció onilne vagy on-site.

Eredmény:

A/ PMO érettség: Egyes vállalatok PMO érettségi adatait skálán ábrázoljuk névtelenül, hogy viszonyítani lehessen más vállalatokhoz, ezzel a PMO érettségének szintje egységes rendszer alapján kimutatható és összehasonlítható. Mivel a PMO alapvetően a szervezet igényei alapján működik, így ezzel a szervezet projekt és portfólió menedzsment iránti igényét is felmérjük.


B/ Szervezeti projekt kultúra: szervezeti hőtérkép, amin láthatóak a legfontosabb projektirányítási feladatok fejlettségi állapota a legegyszerűbbtől a legösszetettebbig.

C/ High-level akció javaslatok a projekt kultúra fejlesztésére: Részletes kidolgozás

 

2.lépés (opcionális): Workshop: PMO KOMPETENCIA FEJLESZTÉSI TERV A SZERVEZETI PROJEKT KULTÚRA ÉRETTSÉGÉNEK MEGÉRTÉSÉN KERESZTÜL

A PMO vezetőknek szükséges időnként fejlesztési terveket megfogalmazni vezetőik felé. Ebben a Profexec segítségedre tud lenni! Egy 3-4 órás workshopot tartunk a PMO vezetővel és kulcs embereivel, stakeholdereivel,  aminek célja, hogy meghatározzuk milyen projektmenedzsment kultúra érettségi fázisban dolgozik az adott szervezet, mely területeket kellene erősíteni és ehhez milyen PMO funkciókra van szükség. Így megtudod, milyen kompetenciákat kell fejlesztened a PMO-ban annak érdekében, hogy a szervezeti projekt kultúra fejlesztés irányítója lehessél.

Tartalom:

 • A szervezeti projektkultúra felmérés eredményeit alapul véve a PMO kompetencia felmérése azért, hogy be tudjuk azonosítani azon képességeket, amiket szükséges fejleszteni a PMO-ban annak érdekében, hogy az elvárt projekt kultúra fejlesztéseket a PMO le tudja vezényelni.

Módszer:

 • Workshop formában dolgozzuk fel a témát. Azonnali eredményre számíthatsz.

Forma:

 • Egy napos on-site workshop.

Mikor válaszd ezt?

 • Ha részletesen kidolgozva szeretnéd látni, hogy milyen kompetenciákat kell fejleszteni (felhatalmazás, képességek, kapacitás) annak érdekében, hogy a szervezeti projekt kultúra fejlesztéseket el tudd végezni
 • Ha felettes vezetődnek szervezeti fejlesztési tervet kell leraknod és további indokokat keresel ehhez (létszám bővítéshez, oktatási budget növeléshez)
 • Ha friss vezetőként fel szeretnéd mérni, mi kell egyáltalán egy sikeres PMO működéshez

Ajánlatunk:

 • Egy olyan termék, amivel a PMO vezető (vagy hasonló felelősségi körű illetékes) kézzelfoghatóbb eredményt/ötleteket kapna a projektiroda működésének javítása érdekében.

Eredmény:

A/ Részletesen kidolgozott akció javaslatok a projekt kultúra fejlesztésére

B/ PMO kompetencia hőtérkép, amin látható a PMO jelenlegi kompetenciái és beazonosíthatóak azon fejlesztési akciók, amik elvégeztével a PMO képes lesz levezényelni a projekt kultúra változásait.

 

PMO coaching szolgáltatás

Amit kínálunk

A PMO (Project Management Office) az a szervezet, amely a projekt kultúra fejlesztéséért, a projekt és portfólió irányítási folyamatokért felel. A PMO vezető és csapata ezen keresztül tud hatni az egész szervezetre, ezért kulcsfontosságú minden lépésük, kommunikációjuk. A PMO vezető gyakran „magányos” az adott szervezetben. Sok esetben még PMO sincs, csak egy ötlet,  hogy kellene egy kezdetleges projekt kompetencia központ – akár egy szakemberrel is, ami az első lépés lehet.

A projekt irányításban dolgozó szakemberek, így a PMO vezető is híd szerepben van a végrehajtás és a stratégia között, s bármilyen tapasztalt is e kettős befolyás megfelelő kezeléséhez szüksége lehet arra, hogy visszajelzést kapjon elképzeléseire, tanácsadási (coach) támogatást kapjon olyan szakértőktől, akik a piaci benchmarkok és legjobb gyakorlatok naprakész birtokában vannak és a külső szem támaszával is segíteni tudnak. Ugyanakkor a PMO vezetőnek arra is szükséges van, hogy kollégái megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkezzenek, ami révén a PMO jobban tud teljesíteni.

Ehhez adunk mi gyakorlati, szakmai támogatást coaching szolgáltatásunkkal.

Kinek ajánljuk?

Új vagy gyakorló PMO vezetőknek, projekt igazgatóknak,  portfólió menedzsereknek, projektvezetőknek, PMO-ban dolgozó szakembereknek, projekt irányításban résztvevő szakembereknek, olyan szakértőknek, ahol  a projektkultúra még kezdetleges és szeretnék azt fejleszteni akár nagyvállalati, akár KKV környezetben tevékenykedik

Tematika

A tematikát a jelentkező választja ki, ami számára a legfontosabb, amiben ő fejlődni szeretne vagy éppen, amit “le kell szállítani” az adott pillanatban. Jellemző, hogy több helyi aktuális témát dolgozunk fel úgy, hogy megnézzük a módszertanok által javasolt megközelítéseket, a coach szakmai tapasztalatát az adott témában, majd  kialakítjuk a koncepciót az adott vállalatra, szervezeti egységre.

A coaching végeredménye néha egy szakmai megerősítés, hogy jók az irányok, de legtöbbször egy prezentáció fejlesztési koncepciókról, szervezeti stratégiáról, új folyamatokról. A prezentációt az előre megbeszélt munkamegosztásban készítjük el. Igény esetén a coach, mint tanácsadó a belső szervezeti elfogadásban is tud támogatást adni.

Tipikusan az alábbi témák jelennek meg ügyfeleinknél:

 • PMO vezetőnek szervezet átalakítás, fejlesztés, létszám és kompetencia fejlesztési igény kapcsán stratégiai javaslatot kell tennie a vezetőség felé – PMO stratégiai előterjesztések
 • Projekt portfólió státuszokhoz, nyomon követéshez megfelelő szintű döntés előkészítők készítése  – Portfólió kimutatások, prezentációk felső- és középvezetőknek
 • Projektek jelentési módja nem kidolgozott – Projekt jelentések előkészítő folyamatainak fejlesztése, PM/PMO támogató eszköz bevezetésének előkészítése, koncepciók, szabályzatok stb.
 • Priorizálási módszer nem kidolgozott, miközben a szűkös erőforrásokat már nem tudják megfelelően allokálni a folyó projektekre
 • Az emberi erőforrás menedzsment folyamata nem kidolgozott és nem kötődik a portfólió menedzsment döntésekhez
 • Benchmark információra van szükség a projektek működési feltételei kapcsán- tanulmányok, szakmai anyagok
 • Projekt működést támogató folyamatok fejlesztésre szorulnak, nyomon követési eszközök hiányoznak – Projekt kultúrával kapcsolatos érettség felmérés és fejlesztési javaslatok
 • Sokadjára tett projekt működési javaslatait nem fogadják el – javaslatok átnézése és átbeszélése

További információk:

Az előre meghatározott coaching órákon túl is adunk támogatást:

 • Ha sürgős szóbeli konzultációra van szükség
 • Ha sürgősen dokumentumokat, prezentációkat kell véleményezni vagy éppen elkészíteni

 

Fel
Minden jog fenntartva! © 2024 Profexec Kft. |   Adatkezelési tájékoztató   |   Created by Art&Board Studio
Minden jog fenntartva! © 2024 Profexec Kft.
Adatkezelési tájékoztató
Created by Art&Board Studio