Miért érdemes a Projektmenedzser szakmát választani hivatásnak? – interjú Hofbauer Sándor projektvezetővel és trénerrel

Miért érdemes a Projektmenedzser szakmát választani hivatásnak? Erről kérdeztük Hofbauer Sándort, aki a Profexec Services kiemelt ügyfelénél vezet projekteket, valamint trénerként is dolgozik.

Először is szeretném kiemelni, hogy a projekt menedzsment valójában egy olyan szakma, melyhez a megfelelő képzés során elsajátított módszertani ismeretek, a megfelelő szakmai tapasztalatok, valamint általános vezetői készségek is szükségesek.

Néhány példát felsorolok, mely előnyökkel jár ennek a hivatásnak a választása:

 • Az alkotás öröme: egy projekt keretein belül van lehetőség a projektcsapattal olyan terméket vagy szolgáltatást létrehozni, mely az adott vállalkozás számára fontos és/vagy üzleti előnyökkel jár.
 • A vezetés élménye: a projektcsapat irányítását az adott kereteken belül a projektvezető látja el. Ez nagy felelősség, de lehetőség is egyben annak, aki vezetői ambíciókkal rendelkezik.
 • A döntés szabadsága: egy projekt során számos döntés meghozatala szükséges, illetve számos esetben kell a minősített döntéseket előkészítve a megfelelő fórum elé tárni.
 • A rugalmasság: általában egy projektvezető munkabeosztása rugalmas, az átlagnál nagyobb szabadsággal rendelkezik a munkavégzésének helyét és idejét illetően.
 • A jövedelem: végül, de nem utolsó sorban a tapasztalattól, iparágtól és projektmérettől függően kiemelt jövedelem érhető el akár szabadúszóként, akár alkalmazásban.

Te hogyan lettél projektvezető?

Én sokáig dolgoztam informatikusként és később informatikai vezetőként különböző iparágakban jellemzően multinacionális cégeknél. Mindig örömmel töltött el, ha egy új projektben szerepet kaptam akár szakértőként, akár koordinátorként. A főbb felelősségi köröm viszont az IT üzemeltetés irányítása maradt, amibe egy idő után belefásultam. Elhatároztam, hogy a karrierem hátralévő részét olyannal szeretném tölteni, amit szívesen csinálok, így esett a választás a projektmenedzsmentre.

Hogy szerezted meg az „új” hivatásodhoz a szükséges ismereteket?

Mire megérett az elhatározás, hogy főállású projektvezető legyek, addigra már volt gyakorlati projekttapasztalatom, illetve ezt megelőzően néhány napos képzéseken is részt vettem, ami a módszertani alapismeretek elsajátításához volt szükséges. Az EGIS IT projektirodáján már teljes munkaidőben vezethettem több projektet párhuzamosan, itt a tapasztaltabb kollégáimtól sokat tanultam. Később eldöntöttem, hogy a gyakorlat mellé elmélyítem a módszertani ismereteimet és megszerzem a PMI által akkreditált PMP tanúsítványt, melyet az egész világon ismernek és elismernek.

Mit javasolnál annak, aki vett már részt projektmunkában és kacérkodik a gondolattal, hogy projektvezető legyen?

Ahogy a házépítéshez is fontos a stabil alap, úgy egy új karrier felépítéshez is. A módszertani alapismereteket nem lehet mással helyettesíteni, ezeket meg kell tanulni. Az élet és munkatapasztalat pedig erre az alapra épül. Aki jelenleg is projektkörnyezetben dolgozik akár asszisztensként, akár koordinátorként, esetleg üzleti elemzőként, vagy bármely projektszerepben, az a megszerzett alapismeretek mellett napi szinten találkozik a gyakorlattal, így csak az elszántság és a megfelelő lehetőség szükséges, hogy gyakorlott projektvezető váljon belőle.

Egy utolsó aktuális kérdés: mi a véleményed arról, hogyan fog változni a projektmenedzsment szerepe a koronavírus járványt követő időszakban?

Annyi most a bizonytalanság, hogy nehéz jóslatokba bocsátkozni a jövő tekintetében. A gazdasági élet bizonytalanságai miatt egy dolog állandó, az pedig a verseny. Amíg dübörgött a gazdaság, addig verseny volt a cégek között a piaci részesedésért, a nyersanyagért, a humán erőforrásokért. A válságos időszakban verseny van a fennmaradásért, a céges értékek megőrzéséért, a legjobb munkaerő megtartásáért. Ez is „csak” egy változás, aminek hosszú távon az lesz a nyertese, aki képes időben változtatni, hatékonyabban működni, digitalizálni. Ahogy a Forma 1-ben is késő már a célegyenesben a gázra taposni, mert a rutinos pilóták már a kanyar derekán kigyorsítanak és előnyre tesznek szert, úgy a piaci szereplők között is az nyer, aki mer, aki előbb kezdeményez, előbb indít el egy-egy fontos projektet. A projekt portfóliók folyamatos elemzésének és a projektek priorizálásának növekvő szerepe lesz a cégek életében, ehhez pedig a vállalatok szervezetileg is át kell, hogy alakuljanak, projektközpontúakká váljanak.

Köszönjük szépen, hogy válaszoltál a kérdéseinkre!

Szívesen tettem. Jó egészséget és projektsikerekben gazdag eljövendőt kívánok mindenkinek!

miért

Amennyiben szeretnéd képezni magad projektmenedzsment területen. Nézd meg Legyél projektmenedzser képzés tematikánkat, mely a projektmenedzsment kulcs sikertényezőiről szól, a projektmenedzsment alapjait ismerteti.

Ez a képzés azoknak ajánlott, akik szeretnének képbe kerülni a projektmenedzsment alapjaival. Például:

 • betanuló projektvezetők, projekt asszisztensek, projektiroda elemzők, projekt koordinátorok
 • projekt tagok, szakemberek akik a projekt ideje alatt a projektszervezetben fognak dolgozni
 • vezetők, akik szeretnének rálátni a projektszerű működésre és projektmenedzsmentre
 • üzleti elemzők

  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

  Feliratkozom a Profexec Kft. hírleveleire