A vezetés világtrendjei és a projektmenedzsment

2020.08.25.

A Leadership 2030 című sikerkönyvükben (Georg Vielmetter  – Yvonne Sell: Leadership 2030: The Six Megatrends You Need to Understand to Lead Your Company into the Future) a szerzők  2014-ben a világ nagy változásait, és hatásaikat a felsővezetői megközelítésekre veszik számba hat megatrend meghatározásával: globalizáció, környezeti krízis, individualizmus és érték pluralizmus, digitalizáció, technológiai konvergencia és demográfiai változások. Önmagában is érdekes ilyen kitekintéseket megismerni, ezért erre  a vezetői  trendfordulóra már pár éve felhívtuk a figyelmet,  összegyűjtöttük ezen   leadership vonulatoknak megfelelő   projektmenedzsment kezdeményezéseket és újításokat, azt, hogy milyen  válasza van a projektmenedzsment elméletnek  és szakmának a lehetséges kihívásokra.

 

Az aktualitása a témának most az, hogy a PMI 2022-ben végzett kutatása alapján szintén azonosított hat megatrendet, hasonlóan az előző témákban: digitális szétszakadás, klíma krízis, demográfiai irányváltás, gazdasági irányváltás, munkaerőhiány, civil valamint  polgárjogi és egyenlőségi mozgalmak fejlődése.

(https://www.pmi.org/learning/thought-leadership/megatrends/)

 

Több részletben a következő hónapokban röviden felvázoljuk az eredeti mű megatrendjeit, ennek megjelenését a projektmenedzsmentben, s meghivatkozunk pár talán erre is választ adó, kereső leírást. Ezzel együtt áttekintjük a PMI kutatás által azonosított megatrendeket, amik az elmúlt 3 évben – köszönhetően a COVID-19 világjárvány kitörésének – vagy újonnan jöttek a napvilágra vagy éppen az előzőekben már beazonosított trendeket erősítették meg.

 

Megatrend: Digitalizáció

 • A digitalizált életstílus normává válik
 • A virtualizáció megszakítja a hagyományos vállalatközi, vevői és alkalmazotti kapcsolatrendszereket
 • A munkavégzés (ideje) fregmentálódik

PM szerep változás:

 • a kulturális érzékenység, intelligencia képességének szükségessége, hogy a globális projekteket megfelelően adaptálhatók legyenek az aktuális lokális helyzetekre
 • Elmozdulás az információ menedzseléstől az információ technológiák hatékony használata felé: tudásmenedzsment képesség alapvetővé válik
 • A vezetésnek is távolban levőkre is hatni kell – nem egy helyszínen dolgozó csapatokban kell reputációt szerezni: a passzív vezető szerep helyett aktív vezetővé válni
 • Virtuális projekt team menedzsment alapképességgé válik

Új projektmenedzsment elv, amit érdemes megvizsgálni ebben az összefüggésben

 • Új projektmenedzsment törzs jön létre – a digitális projektmenedzserek generációja: máshogy szerzett tudások, módszerek, eszközhasználat
 • Az agilis szemléletmód terjedése olyan struktúrát generál, amely erodálja a részleg határokat, laposabb szervezetet hoz létre, se ezekkel új vállalat szervezeti mód és kultúra épül.

 

A PMI 2022-es kutatás ide vonatkozó megállapításai:

 • Jelentős előretörést vár 2026-ra a Mesterséges Intelligencia, IoT, blockchain, a virtuális, kiterjesztett és kevert valóság, valamint a hang és arcfelismerő rendszerek használatában.

 • Jelentős kockázatnak értékeli az adatsértéseket és a személyes adatok kezelését.
 • A digitalizáció előretörésével a digitális környezetben dolgozók tudásában is komolyabb változásnak kell történnie, amit a projektvezetőknek figyelembe kell vennie csapatuk kiválasztásakor.

 • A tanulmány kiemeli, hogy a hibrid működés kialakítására nagy figyelmet fordítanak a vállalatok technológiai oldalon. De ez önmagában nem technológiai innováció. Ezt azért is fejleszteni kell, hogy a munkaerőhiány kezelhető legyen, költséghatékonyabb legyen a működés és biztosítani lehessen azt a rugalmasságot a munkavállalóknak, amit már elvárnak a COVID-19 világjárvány kitörése óta.

 

Várjuk kérdéseidet, megjegyzéseidet az elérhetőségen!

 

Szalay Imre PMP, Projektmenedzsment tanácsadó

Kovács Kálmán MBA, PMO tanácsadó

TOVÁBBI AKTUALITÁSOK

  Fel
  Minden jog fenntartva! © 2024 Profexec Kft. |   Adatkezelési tájékoztató   |   Created by Art&Board Studio
  Minden jog fenntartva! © 2024 Profexec Kft.
  Adatkezelési tájékoztató
  Created by Art&Board Studio